daktuin Hilversum

prairiebeplanting in de hoofdrol

Het waterdak boven een deel van de parkeergarage van gebouw Olympia functioneerde niet goed. Er waren forse waterlekkages in de garage en de relatief dunne waterlaag (100 mm) op het grauwgrijze gietasfalt met een schaduwrijke plaats achter de grote kantoorsilhouetten zorgden voor een weinig aantrekkelijke en sombere locatie. Dit beeld is omgekeerd en in het nieuwe ontwerp is de daktuin Hilversum ingericht als een kijktuin met een groot houten terras. Op het terras staan een aantal DoNuts zitelementen in een aantrekkelijke schikking. De tuin is doorsneden met een gebogen houten pad, gemarkeerd met opstanden van cortenstaal. Bij de gevelaansluitingen en bij de overgang naar de buitenruimte zijn halfverhardingen met grindzones aanwezig. Alle onderdelen hebben een fors volume waardoor de beschikbare ruimte groter lijkt.

“De beplanting moet het hele jaar rond de aandacht kunnen trekken, daarom hebben we gekozen voor prairieplanten, die zijn extreem sterk en hebben ook een mooi wintersilhouet. Met een vlechtwerk van een mix van deze plantensoorten, gecombineerd met bollen hebben we als het ware een georganiseerde kleurrijke wildernis gemaakt. Aan de achterzijde van het terras hebben we sculpturen met beukenhagen gemaakt, van echte beuk omdat deze ook in de winter lang zijn blad vasthoudt. Laat een prairiedak maar gewoon gaan. Als je begint met een goede startbemesting op natuurlijke basis hoef je verder niet te bemesten. In het vroege voorjaar is een maaibeurt het belangrijkste onderhoud aan een dergelijke tuin. De beukenhaag is wat anders, die heeft water nodig, dus daarvoor is er een automatisch bevloeiingssysteem aangebracht.”

Via deze link is het artikel uit het blad Dakenraad te downloaden waarin de realisatie van deze daktuin uitgebreid wordt besproken.

Via deze link is het beplantingsplan te downloaden.