Prairietuin Hengelo

Hollandse kleurenpracht in prairievorm

Samen met Monique Donders werd Pierre van der Heiden al zo’n twee jaar voor aanvang van de bouw bij de plannen voor De Bleijke betrokken. “En dat is maar goed ook”, zegt Monique,“anders hadden we er destijds nooit een prairietuin van kunnen maken. Je moet namelijk weten dat de Bleijke bij aanleg op dat moment het grootste project met prairiebeplanting binnen Nederland was. De planten die je wilde gebruiken moest je, zeker in de begintijd van de prairie beplantingen, ruim van tevoren bestellen bij gespecialiseerde kwekers.  Speciale siergrassen bijvoorbeeld. En planten die tot laat in het najaar mooi blijven. Gecombineerd met grote groepen robuuste planten van wel twee meter hoog en vroegbloeiende bollen, zoals sneeuwklokjes en narcissen, biedt de tuin straks het hele jaar door een mooie aanblik. Met iedere maand een ander uitzicht dat niet verveelt. Met uitzondering van de wintermaanden staat er altijd wel wat in bloei. En omdat de planten sterk zijn en minder gauw afsterven,wordt het zelfs in een strenge winter nooit een kale vlakte.

“Dankzij intensief overleg met hoofdarchitect Henk Gersen van IAA Architecten sluit de prairietuin Hengelo straks mooi aan bij de gebouwen en de omliggende natuur”, geeft Pierre aan. “De Bleijke ligt prachtig, aan de rand van het dorp. De tuin wordt dan ook geen opvulling van de ruimte, maar een mooie overgang tussen de bebouwing en het naastgelegen landschap.”Monique vult aan:“Het wordt een open tuin met hoogteschakeringen, die uitnodigt om te wandelen. Als De Bleijke straks haar deuren opent, is het belangrijk dat de bewoners zich er snel thuis voelen. Binnen, maar zeker ook buiten. Want de directe omgeving vormt een groot gedeelte van de leefwereld van de bewoners. Helemaal in lijn met de gebouwen en de omliggende natuur.

De bewoners kunnen straks net over of door de planten heen kijken. Handig, want zo hoeven ze zich bijna nooit meer te bukken om bloemen te bewonderen – die staan gewoon op ooghoogte. Heel anders dan een klassieke border dus, die van laag naar hoog gaat. En als de bewoners af en toe een paar bloemen willen plukken voor in een vaasje, dan kan dat. Daar is de tuin op gemaakt en zijn de planten op uitgezocht.

Via deze link is het beplantingsplan van dit project te downloaden.