stadspatio aan de kust

herinrichting verhoogde patio

De ligging is hemelsbreed op slechts 120 meter van het strand, al is dat helaas net niet zichtbaar vanuit de patio.

De wensenlijst: privacy, ruim terras dat een flink gezelschap kan huisvesten, zwemmen, een spa, buitendouche, boomhut, buitenkeuken, kunnen loungen met passende zon- en regenwering, multifunctionele berging én een nieuw te realiseren serre.

En dat alles op een oppervlak van nog geen 15 x 13 meter… Kortom een meer dan leuke uitdaging!

Voor een naadloze aansluiting van deze stadspatio aan de kust op de nieuwe serre werd het hele terrein 30 centimeter opgehoogd. Een ingreep met flinke gevolgen omdat de oude keerwanden onvoldoende steun gaven en er nieuwe betonnen keringen aan de binnenzijde moesten worden bijgestort als bouwkundige start.

Het gebruik van zandkleurige keramische tegels, half-transparante 3-Form scheidingspanelen waarin echte grashalmen zijn  opgenomen aan de ene zijde naast ter plekke gevlochten (nog te lemen), golvende schermen van wilgentenen dragen hun steentje bij aan de gewenste strandsfeer.

Ook sluit de specifiek voor deze plek ontworpen boomhut naadloos op deze strandsfeer aan.

De plaatsing van 1 volwassen, fraai vertakte Pinus glauca solitair en de keuze van een tafelblad uit één dikke schijf Albizzia completeren het geheel.

Naast het situeren van een spa en buitendouche is een (tegenstroom-) zwembad van bescheiden formaat opgenomen (6 x 4 meter), waarbij de zwembadvloer naar eigen wens op elke specifieke hoogte kan worden ingesteld middels afstandsbediening. Zo kan deze vloer zowel vrijwel naadloos aansluiten op de patioverharding, (en daarmee een grote uitbreiding van de terrasoppervlakte vormend), alsook naar wens slechts enkele centimeters zakken waarmee het direct getransformeerd wordt in een grote én kindveilige waterspeelplaats. De vloer kan in deze situatie zakken tot een diepte van 1.60 meter, waarmee het een volwaardig bad wordt.

De beplanting wordt grotendeels gevormd door een 3-tal Osmanthus ‘wolken’ met daarnaast nog een mogelijkheid voor seizoensgebonden wisselbeplanting in 3 wintervaste terra cotta potten van Francesco del Ré. Deze zijn geplaatst op maatwerk koperen ‘geslagen’ , gepatineerde en van verzonken wielen voorziene schalen.

De lounge zithoek van Coro wordt harmonieus gecompleteerd door een maatwerk, gemotoriseerd zonne- en regen scherm van Sunsquare. Geen storende parasolvoeten meer, maar vrije ruimte waaronder geleefd kan worden!

Project in samenwerking met Studio van ‘t Wout interieurarchitecten

Realisatie door Paul Casteleijn Hoveniers