stadspatio Den Haag

warm en weelderig

Rapport vakjury

Competitie Tuin van het Jaar 2018

De wowfactor van deze tropische tuin is enorm. De tuinbeleving begint binnen, dankzij de levende (groene) wand en de enorme glazen pui in de living. Het groene avontuur gaat verder in de serre en met de hoofdrol voor de grote variatie aan goed gepositioneerde planten in de binnentuin waan je je in een andere wereld. 

De tegelkeuze en de beplanting van de daktuin zorgen voor een stijlbreuk in de verder tot in detail perfect ingerichte en onderhouden tuin. Voorop staat echter dat deze fantastische tropische tuin dankzij het vakmanschap van een collectief van uitstekende groenondernemers in samenspraak met de opdrachtgever een ware oase is geworden.

Na beëindiging van het werkzame leven in het verre buitenland keert de opdrachtgever uiteindelijk weer terug naar het in vergelijking met de tropen nogal koude Nederland. Daar wordt een karaktervolle woning met stadspatio (een voormalig postkantoor) in het centrum van Den Haag betrokken. Deze patio is rondom omgeven door meerlaagse opgaande bebouwing, waaronder een paar forse blinde gevels. Op 1 aanwezige palmboom(!) na, is er verder weinig sfeer aan het geheel te ontdekken.

Het grote verschil in temperatuur tussen de continenten vormde het idee om 1/3 deel van de patio te transformeren naar een extra leefruimte. Voor dit plan werd een permanent overkapte, lichte en warme (tropische) maatwerk kas opgericht. De gehele achterwand is hierbij uitgevoerd als groene vegetatiewand. Dit principe is in verkleinde versie ook op één van de wanden in de woonkamer herhaald, waardoor vanuit de woonkamer bezien beide ruimtes fraai met elkaar verbonden zijn. Dit geldt zeker wanneer de grote metalen schuifpuien over de volle breedte geopend zijn. Ook is de kas voorzien van een brede gashaard die het gebruik in alle seizoenen garandeert. Deze haard is onderdeel van een bouwkundige wand die buiten de kas als plantenbak doorloopt en hiermee de overgang van binnen naar buiten verzacht.

Het besloten karakter van de patio zorgt ter plekke voor een specifiek microklimaat. Dit biedt de mogelijkheid om de kleurrijke, weelderige tropische beplantingssfeer uit de kas ook in de patio zelf door te trekken. De pal tegenover de kas gelegen gevel van de berging is voorzien van een Afrikaanse print om het geheel op passende wijze te completeren.

Ook al zijn de getoonde foto’s van dit project pas een jaar na realisatie, het totaal geeft desondanks een overduidelijk zicht op de potentie van deze kleine ruimte.

De tropen mogen dan wel ver weg zijn, maar zijn desondanks toch volop en vooral uitbundig aanwezig!

realisatie door Paul Casteleijn hoveniers