stadstuin Arnhem

stadstuin bij rijksmonument

In deze stadstuin Arnhem is door het aanzienlijke hoogteverschil op een slechts geringe totale diepte van de tuin, gekozen voor een ’getrapte’ oplossing. Het terras wordt over de volle breedte van de achtergevel doorgetrokken en in de voorziene overgang naar het groene tuindeel wordt al bijna 90 cm. hoogte opgevangen. Door het oprichten van een anderhalve meter brede blokhaag tegen direct tegen deze (staal-)wand wordt voorkomen dat dit forse hoogteverschil te dominant aanwezig is. Tussen deze blokhaag worden vervolgens fraai beide trappen ingepast en geven daarbij het geheel een ’rijke’ uitstraling gecombineerd met de grote Belgisch hardsteen tegelvloer.

Achter deze haag wordt een vlak speelveldje gerealiseerd met een diepte van 6 meter, om aansluitend in talud het laatste stukje resterend hoogteverschil te pakken en daarmee op de achterliggende buren aan te sluiten. Door het plaatsen van slechts een aantal zware, aan de onderzijde vrijgesnoeide rhodo solitairen wordt een passende koppeling met het omliggende groen tot stand gebracht. Strooisgewijs worden nog wat groepjes vaste planten voor het gewenste kleuraspect aan de tuin toegevoegd. De plaatsing van een 2-tal solitaire bomen, waarvan er één in het terras zelf is opgenomen, zorgen voor diepte- en schaduwwerking.

Achter de open haard is in een kleine nis nog een rambler roos voorzien. Deze snelle groeier wordt over een op het dak van de buitenkeuken opgenomen stalen rek geleid wat oplossing biedt tegen inkijk van de buren. Deze plek – precies boven de kastdeuren – maakt dat de begroeiing zowel vanuit deze tuin, als voor de buren niet bij de uitbouw lijkt te horen.

Architect: Thomas Kemme architecten