stadstuin Willemstad

Aanwezig hoogteverschil in stadstuin Willemstad voelbaar maken

De monumentale woning bevindt zich pal in het centrum van het historische vesting havenstadje Willemstad, op een steenworp gelegen van de haven. De bewoners, een echtpaar met jonge kinderen wilden een tuin om te kunnen relaxen en uitgebreid met familie en vrienden te genieten van het buitenleven.

Vanwege het monumentale karakter van de woning is er dan ook bewust gekozen voor oude bouwmaterialen voor de verharding en de smalle waterloop. Hier is middels oude natuurstenen straatbanden een waterloop met meerdere overstorten gecreëerd van het hoger naar het lager gelegen terras. Deze waterloop wordt geflankeerd door een op maat gemaakte treilage van western red cederhout. Bewust is er gekozen om voldoende speling tussen de latten onderling aan te brengen, Hierdoor valt het licht speels naar binnen terwijl je toch tegemoet komt aan de gewenste mate van privacy.

Tegen het in deze stadstuin aanwezige voormalige koetshuis (nu in gebruik als kantoorruimte), is een kleine berging opgericht die al direct na realisatie het beeld geeft of ze altijd al onderdeel van de tuin uitgemaakt heeft. De steekwoorden bij dit ontwerp waren als volgt:

– Tijdloos ontwerp met rust en privacy als basis

– Beplanting mag cottage-achtig zijn en mag ook het nodige onderhoud met zich meebrengen voor de groene vingers van de bewoonster. Daarnaast nadrukkelijk ruimte inplannen voor een klein stukje moestuin en kruiden.

– Hergebruik waar mogelijk van de aanwezige volwassen Hortensia’s en de grote buxusbollen

-Zodanige situering van de terrassen dat er altijd keuze is om of in de zon of de schaduw te zitten, waarbij één terras de mogelijkheid in zich moet herbergen om overkapt te kunnen worden.