villatuin Bilthoven

Voor het betere buitengevoel

De start van deze villatuin Bilthoven kenmerkte zich door weinig samenhang. Er was duidelijk meer structuur gewenst met een mooie bostuin in een parkachtige opzet als streefpunt.  Hiertoe kwamen na een flinke opschoon beurt de nodige volwassen bomen vrij in het grasveld te staan. Ook werd hiermee de zon de ruimte op de kavel gegeven om maximaal van de tuin kunnen genieten. De randen werden met grote groepen rhododendrons en gesculptureerde ‘blobs‘ van laurier vormgegeven.

Er zijn een paar ruime terrassen geprojecteerd waarin ook de mogelijkheid om buiten te kunnen koken en droog te kunnen zitten werd opgenomen. Om deze terrassen werden aanzienlijke borders gerealiseerd waarin jaarrond, kleurrijke beplanting de hoofdrol ging spelen.

Ruime speelmogelijkheden voor de kinderen (trampoline, boomhut met kabelbaan, kunstgras sportveldje en een buitendouche) werden in de tuin opgenomen.

De voorzijde van de tuin vroeg om een iets andere benadering. Een maatwerk hekwerk met loop- en inrijpoort met poeren in de stijl van de woning werd opgericht , mede vanwege de aanwezige honden. Het geheel heeft een ingetogen vormgegeving als opmaat naar de meer uitbundige achterzijde van het woonhuis waar de privé sfeer de boventoon voert.

Hier lag ook de vraag om de entree van de aanwezige praktijkruimte te verduidelijken in een zakelijke en heldere sfeer. Hierin is gelijk meegenomen de wens om  een tot een bouwkundige gecombineerde fietsenberging | containerplek | houthok  te komen.

klantverhaal

realisatie: Hendriks hoveniers