villatuin Didam

gewenste privacy versus openheid

In het centrum van Didam wordt een moderne villa opgericht op de plek van het voormalig ouderlijk huis. Vraagstelling was om zowel de strakke lijnvoering van de woning als de tuin in één samenspel te verenigen. In driekwart van de tuin is gericht voor privacy gezorgd en is de tuin naar binnen gericht. Alleen het zicht vanuit de woning op de achterliggende kerkspits is doelbewust vrijgehouden. In het aan de straathoek gelegen tuindeel is wel contact gezocht met de omgeving en worden zowel de woning als de tuin nadrukkelijker onderdeel van het straatbeeld. De in de tuin geprojecteerde veranda sluit qua sfeer volledig aan bij de architectuur van het woonhuis waardoor de tuin als het ware tussen beide bouwvolumes opgespannen wordt.

De beplanting van deze villatuin Didam is opgebouwd uit grote uniforme groepen in diverse hoogtes en structuren en leveren daarmee een passende bijdrage aan het ontworpen rustige en eenduidige eindbeeld. De op de kavel gehandhaafde zware beukenopstand completeert samen met de karaktervolle, zware plataan het geheel en dragen zo bij aan een juiste balans en vormen daarmee een niet te onderschatten tegenwicht bij alle in dit plan aanwezige strakke lijnen.