villatuin Noordwijk

terug naar het begin

De bijzondere ligging aan de binnenduinrand geeft deze villatuin Noordwijk haar karakteristieke uitstraling. Om deze te bereiken moest er eerst wel veel werk worden verzet. De vorige bewoners hadden in het verleden juist veel tijd en moeite gestopt in het ontwikkelen van een meer traditioneel uitziende tuin. Een niet geringe opgave gezien de directe ligging aan de zeekust! Door deze aanpak was de zo kenmerkende duinsfeer wel meer en meer naar de achtergrond verdwenen.

Onze insteek was om juist heel gericht die zo karakteristieke sfeer niet alleen tot aan de voordeur door te trekken , maar deze als leidend thema zo ongedwongen en natuurlijk mogelijk in de gehele tuin voelbaar te maken.

Het reeds aanwezige zwembad is door de introductie van een zeer breed verlopende trappartij aan het aan de entreezijde van de woning, hoger gelegen terras gekoppeld. Het is daarmee een plek geworden waar je al naar gelang het moment van de dag altijd een prettig zitplekje kan vinden. Een (deels bestaand) pad is zodanig vloeiend door het gehele achterterrein getrokken, dat de daar van nature aanwezige glooiingen optimaal tot hun recht komen. Dit pad heeft een aantal soepele verbredingen gekregen waarmee ruimte ontstaan is om je even alleen, of in klein comité terug te trekken.

Door het in het plan zeer gericht opnemen van de op het terrein aanwezige solitaire bomen is er een totaalbeeld ontstaan, en dat op een voor die plek zeer passende wijze.

realisatie door Van Gent Tuinen

(De getoonde foto’s zijn overigens slechts 3 maanden na realisatie genomen).