keurtuin de Vijf Keizers Amsterdam

Symbiose tussen oud en nieuw

Keurtuin de Vijf Keizers, aan de Keizersgracht 271-287 te Amsterdam, is een majestueus kantoorproject, bestaande uit vijf aaneengesloten grachtenpanden. In een monumentale omgeving, met een rijke geschiedenis van vier eeuwen handel en bedrijvigheid.

Een adres aan de Keizersgracht is van oudsher een van de meest gewilde in Amsterdam, als een exclusief blijk van succes en synoniem voor kwaliteit.

De gevels van De Vijf Keizers verbergen een bijzonder geheim. Ogenschijnlijk zijn het vijf individuele gebouwen, maar achter de façade vormen ze een eenheid.

Met hun tijdloze imago passen de drie kantoorgebouwen perfect bij de omliggende grachtenpanden die teruggaan tot in de 17e eeuw, de tijd dat de grachtengordel werd aangelegd. De gevels worden gekenmerkt door strakke kozijnen, symmetrie en een statige bordestrap naar de ingang boven straatniveau. Marcus, Romanus en Titus zijn de keizerlijke namen van de kantoorgebouwen, waarbij Marcus, met de representatieve hoofdingang, is gepositioneerd in het centrum van De Vijf Keizers.

Ingetogen stilte binnentuin

“Bij betreding van de verborgen binnentuin valt direct de weldadige rust op – een overweldigend contrast met de achterliggende drukte van de grachten.

Deze serene sfeer wordt bij het weer in ere herstellen van de keurtuin tot in detail uitgewerkt. Zo zorgen de afwisseling van meervoudig gelaagde, strak gesnoeide (wintergroene) beplantingen en karakteristieke meerstammige bomen voor een boeiend en wisselend schouwspel.

Het daarbij groen aankleden van de diverse omliggende gevels geeft de tuin een geheel eigen en authentieke sfeer. Diverse goed gekozen plantgroepen completeren de transformatie naar een kleurrijke bloemenhof en dragen in hoge mate bij aan de zo belangrijke beleving van de seizoenen midden in de stad.

Het ontstane lijnenspel zorgt voor een steeds wisselend beeld, ook vanuit de diverse verdiepingen.

De gekozen opzet biedt de tuin een verrassend scala aan gebruiksmogelijkheden waar alleen of met collega’s ongedwongen en in stijl van het buiten zijn genoten kan worden.”

Oplevering april 2018.

Fotografie: https://www.paulstarink.com/

Denkers in Tuinen background image