Landelijk wonen aan de veluwse bosrand

weidse vergezichten aan de rand van de enk

Aanleiding voor het tuinontwerp was de uitbreiding van de woonboerderij met een moderne onderkelderde kantoorplek naar een ontwerp van Van der Linde Architecten uit Deventer.

De verbinding tussen beide bouwdelen is vormgegeven door een glazen corridor die vanaf de entreezijde een prachtig panorama geeft op het achterliggende, lager gelegen akkerland.

Direct achter de woonboerderij bevindt zich een volwassen, monumentale beuk (gemeentelijk monument). Om deze beuk heen is een grote ‘zwevende, vlonderpartij opgericht die de beuk alle ruimte geeft. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Door de hogere ligging (én perfecte ligging ten opzichte van de middag en avondzon) ten opzichte van het open achterliggende landschap kun je vanaf dit terras genieten van fantastische zichtlijnen.

Vanaf dit grote terras vervolgt deze vlonderpartij zijn weg naar de lager gelegen vlonderterrassen. Onderdeel hiervan is een prachtig mozaïek betegeld overloop zwembad. Dit is strak in het omliggende, glooiende grasveld ingesneden. Achter dit bad glooit het landschap verder naar het laagste punt op de akker, waardoor je zwemmend vanuit het bad prachtig in direct contact blijft met het achterliggende landschap.

Een brede, doorlopende zoom van Rhododendrons vormt een passende en stijlvolle overgang tussen het strakker aangelegde tuindeel en het omliggende landschap. Hiermee is een vloeiende en natuurlijke overgang naar het buitengebied ontstaan. Deze rhododendron strook garandeert daarnaast ook de privacy richting de buren én zorgt voor afscherming richting de entree route. Ook begeleidt het tegelijkertijd in stijl de route richting de verdiepte parkeergarage.

Het bijplanten, in losse setting, van een achttal meervoudig vertakte solitairen completeren het geheel. Alleen direct aan de entreezijde van de woning is bewust ruimte gecreëerd voor borderbeplanting. Hiermee wordt het verschil tussen voor- en achterzijde van de woning nadrukkelijk verder aangezet.

Denkers in Tuinen background image