landgoed Laag Soeren

oudste kuuroord van Nederland

Landschapsarchitectuur voor het voormalige kuuroord ‘landgoed Bethesda’ in Laag Soeren. Hier werden vanaf 1850 thermaal kuren gevolgd  –  koudwater(!!) baden die gevoed werden door de sprengenkoppen vanuit de Veluwe. Het was daarmee het eerste kuuroord in Nederland en zette destijds Laag Soeren op de kaart. Tot aan WOII is het als zodanig in gebruik geweest. In de oorlog was het ‘Erhohlungsheim’ voor Duitse soldaten die gewond van het oostfront kwamen om daarna nog in de jaren 70 van de vorige eeuw een aantal jaren als hoofdkwartier te zijn gebruikt door de Maharishi Yogi van de Trancedente Meditatie.

Na vele jaren van leegstand en verloedering werd het landgoed Laag Soeren van een wisse ondergang gered door omvorming tot luxe appartementencomplex voor senioren.
De klassieke monumentale opzet van de tuin is in landschapsstijl waarbij de situatie uit 1930 leidend is geweest. Herstel van een groot deel van de oorspronkelijke onderliggende structuur sloot perfect aan bij de nieuw te realiseren functionele indeling. De architectuur van landgoed Laag Soeren is verzorgd door Dr. Ir. Hoogenberk van het bureau voor harmonische architectuur uit Voorstonden.

Denkers in Tuinen background image