Prairietuin Eikenhout Houten

maximale groenbeleving

Tuinconcept
Uitgangspunt is dat deze prairietuin Eikenhout Houten een welkome entree voor de appartementen vormt. Het plan zorgt daarnaast voor een fraai bloeiend en afwisselend uitzicht voor de omliggende huizen. De tuin wordt het hart van het complex en zal gaan dienen als ontmoetingsplek voor zowel de nieuwe bewoners als de omwonenden.
Om dit te realiseren, zijn de tuin en het gebouw in samenhang ontworpen. Er ontstaat een directe interactie tussen de natuurlijke materialen van de gevel en het groen van de tuin. Op de kop van de linkervleugel wordt de gevel zelfs over de volle hoogte groen aangekleed door het massaal langs een draadconstructie omhoog leiden van blauwe regens.
De route naar de verhoogd liggende hoofdentree wordt in één vloeiend opgaande lijn gerealiseerd zodat het gebouw direct vanaf de weg voor iedereen goed toegankelijk is.
Indeling
De ontworpen paden geven structuur aan het plan door de tuin doelgericht in een aantal vakken op te delen. De structuur van deze paden wordt versterkt door begeleidende aanplant van enkele brede beukenhagen en groepen rododendrons.
De vakken worden allen ingevuld als één doorlopende prairietuin. De prairietuin is een onderhoudsarm beplantingssysteem waarbij een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen de 3 toegepaste plantgroepen: de bloembollen, vaste planten en diverse soorten grassen. Combinatie van deze planten geeft 5 tot 6 keer per jaar een volledig ander aspect qua kleur en structuur waardoor de beleving van de tuin enorm verhoogd wordt en het beeld vrijwel het hele jaar aantrekkelijk is.
Voor de fietsers is een ruime, halfverdiepte berging opgenomen. Een op de fietsenberging aangebracht sedumdak zorgt in combinatie met de verdiepte ligging voor een naadloze integratie in de tuin.

Denkers in Tuinen background image