Stijvol wonen aan de Amstel

Hoogteverschillen als belangrijk uitgangspunt

Uitdaging bij dit ontwerp zat in het oplossen van de meerdere forse hoogtesprongen in zowel de woning als de kavel zelf. Ook de inpassing van een overstroom zwembad door BOS zwembaden als 2 nieuwe bijgebouwen op de kavel maakte dat het geheel een interessante ontwerp vraag was.

Het woongedeelte van deze door MAAS architecten ontworpen villa is vanwege het unieke uitzicht op het niveau van de hoger gelegen Amstel gerealiseerd. Het hierdoor ontstane (en dientengevolge op te lossen) hoogteverschil aan de voorzijde is als belangrijk uitgangspunt voor het totale tuinontwerp gebruikt. Het hoogteverschil is in één vloeiend verlopende taxus ‘snoeiwolk’ opgenomen. Deze ‘wolk’ wordt ook aan de (verdiepte) garagezijde doorgetrokken tot voorbij het overloop zwembad. Hiermee wordt het bad niet alleen mooi in groen aangekleed, maar wordt gelijktijdig alle tussenliggende terrasruimte onderdeel van het geheel. De vloeiende contouren van deze groene omzoming zijn vervolgens ook consequent in het verloop van de paden en plantvakken doorgezet.   

Door een deel van de terrassen in vlonder uit te voeren kon een aanwezige, lager op de kavel gelegen volwassen boom, worden gehandhaafd. Deze grote solitaire boom vervult nu moeiteloos een hoofdrol op deze belangrijke, centrale plek in het ontwerp.

Het bijplanten van een aantal flinke bomen aan de achterzijde van de kavel draagt verder bij aan de groene sfeer van de kavel en zorgt tegelijkertijd voor een goede inpassing van het nieuw geplaatste bijgebouw. Ook de groene verdichting op beide zijgrenzen draagt verder bij aan het groene karakter van dit ontwerp. Grote groepen vloeiend vormgegeven, wintergroene rhododendron- en lauriergroepen zorgen ervoor dat dit jaarrond het geval is.  

Realisatie: van Gent tuinen

 

Denkers in Tuinen background image