villa Salland

villa met twee gezichten

De centrale situering van deze strakke door Maas architecten ontworpen villa levert twee gezichten op. De entreezijde heeft evenwijdig aan de straat een bijzonder breed gevelfront. Doordat er een brede strook grond aan deze zijde beschikbaar is kan er door het aanplanten van een aantal grote groepen uniforme, in natuurlijke lijnen verlopende  sculpturen rhododendrons en organisch gesnoeide beuken een stijlvolle entreezijde ontstaan. De vijf al aanwezige volwassen bomen sluiten naadloos aan op deze nieuwe sfeer.

Het opgestelde lijnenspel wordt aan beide zijgevels doorgetrokken, waarbij door het natuurlijke verloop van de kavel er aan de rechterzijde als vanzelf ruimte ontstaat om de benodigde auto’s goed in het ontwerp in te passen. Die groene omlijsting is consequent om het parkeerdeel doorgetrokken en vormt daarmee een groene overgang naar het achtergelegen terras en zwembad. Door het met borders omkleden van het zwembad wordt sfeer en schaal aan dit deel van de tuin gegeven. Daarnaast houdt je met het nauwkeurig opstellen van het beplantingsplan de gewenste sturing op het contact met het achterliggend landschap.

Door het bij de keuken | eetkamer gesitueerde terras verdiept aan te leggen behoudt je vrij zicht op het landschap. In dit terras is ook de richtingsverandering van de woning doorgezet waarmee het passend aansluit op deze draaiing. De tussen beide terrassen gesitueerde veranda krijgt hiermee een centrale rol als vooruit geschoven post.

Door het gericht aanplanten van een aantal volwassen bomen op de erfgrenzen aan deze zijde van de tuin worden zichtlijnen richting de achterliggende openheid gestuurd, of daar geblokt waar wenselijk met het oog op achterliggende bebouwing.

Denkers in Tuinen background image