stadstuin Zeist

maximaal gebruik van de ruimte

De eerste stap bij deze stadstuin Zeist bestond uit het in donkere kleur keimen van de aanwezige gevels. Hierdoor ontstond een rustige achtergrond voor de te realiseren tuin en werd het onderscheid in de diverse bouwperiodes aanzienlijk verzacht.
Door dit ook consequent door te trekken op de naastgelegen garage zijwand van de buren én de nieuw gerealiseerde fietsenberging tussen beide bouwvolumes in, werd het rustige decor consequent doorgetrokken.

Vanuit de woning bezien lopen twee looplijnen de tuin in als verbinding naar de achtergelegen terrassen en doorkruisen halverwege een groen middengebied dat als buffer tussen beide zônes is aangelegd. Hiermee wordt met gering ruimtegebruik een groene sfeer neergezet, voldoende ruimte latend voor alle gewenste functionaliteit. Op elk gewenst moment van de dag is er een plek naar wens in de tuin te vinden. De op de achtergrens gelegen kleine berging werd volledig omgeturnd tot een aangename lounge plek in stijl met het geheel. Éen witte wand is er vanuit de woning naar buiten toe als strakke tuinmuur doorgetrokken. Deze wand wordt herhaald als achterwand van de overkapping en draagt hiermee niet onbelangrijk bij aan de balans in deze tuin. Een smalle glasstrook tussen de achterwand en het dak zorgt zowel voor ‘luchtigheid’ en houdt de warmte binnen.

Het spelen met het aangebrachte hoogteverschil van slechts zo’n 12 centimeter mag ook zeker niet worden onderschat en draagt hiermee in belangrijke mate bij aan de totale beleving van de tuin. Het gebruik van losse, kleurrijke beplanting met de strakke ontwerp-lijnen zorgt voor aangename contrasten en garandeert hiermee een constant wisselend beeld en beleving van de seizoenen. Door ook nog de aanwezige, prachtige Magnolia vrij te zetten en deze een prominente rol in het ontwerp toe te delen draagt ze op geweldige wijze bij aan het totaalbeeld van deze stadstuin.

realisatie door Van Gent Tuinen