Werkwijze

Onze werkwijze, hoe wij uw tuin ontwerpen

Hoe vindt u nu de beste tuinarchitect voor uw tuin? De portfolio van gerealiseerd werk is belang, net zo goed als wat klanten die u voorgingen over ons vertellen. Maar het echte geheim zit in de chemie die er moet zijn tussen u en ons. Wij ontwerpen voor u een kostbaar en persoonlijk onderdeel van uw leven… Dat moet perfect zijn, daar moet u jaren van kunnen genieten. Om dat doel te bereiken, hanteren we een werkwijze die gebaseerd is op intensief persoonlijk contact. Wij maken geen beloftes die we niet kunnen waarmaken. We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen.

1. Kennismaking op locatie

Tijdens het eerste bezoek dat Monique Donders aan u (en uw eventuele partner!) brengt, proeft ze de sfeer van het huis. Ze luistert naar uw wensen en kijkt naar de bewoners. Het eerste gesprek is – uiteraard – vrijblijvend en bedoeld om elkaar goed te leren kennen.

Wij inventariseren uw wensen. Wij luisteren en stellen die vragen waardoor uw visie op de ideale tuin voor ons helder wordt. We bekijken samen met u de tuin. We vormen ons een beeld van uw woning, het interieur. We zoeken naar die ‘klik’ met u. De onderlinge interactie leidt tot de beste ontwerpen. Maar ook zaken als uw budget en uw planning in de tijd, passeren de revue.

2. Projectplan & offerte

Aansluitend op ons kennismakingsgesprek stellen wij een projectplan op. De informatie uit het gesprek dient hierbij als leidraad voor het tuinontwerp. De essentiële zaken uit ons gezamenlijke gesprek worden specifiek benoemd:

 • Onze visie op uw tuin
 • Omschrijving van de benodigde werkzaamheden
 • De benodigde tijd en planning in de tijd
 • Ontwerpkosten. Deze prijs is gecalculeerd aan de hand van het benodigd aantal ontwerp- en tekenuren en de daarbij behorende besprekingen.

Dit plan bespreken wij met u. Pas na uw goedkeuring gaan we aan het werk en ontwerpen wij uw droomtuin.

3. Schetsontwerp

In de eerste ontwerpfase laten we onze creativiteit de vrije loop. We verfijnen onze schetsen en brengen deze geleidelijk in lijn met de vereisten van het projectplan. Dit resulteert in het schetsontwerp van uw tuin. Dit schetsontwerp wordt uitgewerkt in 2D.

tuinontwerp-boerderijtuin-groede-schetsontwerp-tuinarchitectuur

De tekeningen worden altijd vergezeld door uitgebreide sfeerimpressies om het voorgestelde eindbeeld helder en inzichtelijk te maken. Het geheel wordt in een presentatie in kleur op A3 formaat gebundeld en tevens ontvangt u een digitaal exemplaar. Het ontwerp kan naar wens geheel of gedeeltelijk in 3D worden uitgewerkt.

4. Persoonlijke toelichting

In een tweede persoonlijke ontmoeting presenteren wij ons schetsontwerp aan u en lichten het uitgebreid toe. Uw feedback in deze fase is cruciaal! Het is ons ontwerp maar het wordt uw tuin! Uw feedback stelt ons in staat om het schetsontwerp uit te werken van voorlopig naar definitief ontwerp. Deze bespreking vindt in de regel in Apeldoorn plaats, maar kan desgewenst natuurlijk ook op een door u gewenste locatie plaatsvinden.

5. Definitief ontwerp

Het definitieve ontwerp is verdere uitwerking van het voorlopig ontwerp. Dit ontwerp bestaat uit presentatietekeningen in 2D en/of 3D. 

Verder kan het definitieve ontwerp de volgende onderdelen bevatten:

 • Verlichtingsplan: Het karakter van een tuin verandert ‘s nachts totaal. Licht bepaalt mede de sfeer van een tuin, daarom besteden we hier veel aandacht aan. Licht kan benadrukken, accenten leggen, mysterieus zijn en kan door uitgekiende effecten subtiele texturen in spectaculaire penseelstreken en schaduwen veranderen.  De meest opvallende elementen en blikvangers vormen in de schaduw silhouetten met een eigen textuur. Omdat er geen visuele prikkeling is, komen geluiden en geuren ‘s nachts sterker over en een heel nieuwe benadering is nodig, waarbij geuren, intrigerende silhouetten en verlichting die diepte benadrukt, een rol spelen. Afgezien van de basis- en functionele verlichting, ontwerpen we licht- en kleurcombinaties die uw tuin de juiste sfeer meegeven en daarmee de gebruiksruimte niet alleen uitnodigend, maar ook elk moment beschikbaar maakt. Licht zorgt er voor, mits goed toegepast, dat een tuin daadwerkelijk een uitbreiding van de leefruimte wordt.
 • Detaillering: Al naar gelang de grootte en aard van het project kan het raadzaam of noodzakelijk zijn om het ontwerp in nadere details uit te werken. Op basis van detailtekeningen en doorsneden krijgt u een helder beeld van zowel de kosten als de eindresultaten.  Via deze link ziet u (deels) de uitdetaillering van de stadstuin in Willemstad.    De foto’s van deze tuin kunt u via deze link bezien.
 • Design tuinmeubilair en accessoires: Uw tuin maakt u af met bijpassend tuinmeubilair en tuinaccessoires. Dankzij ons netwerk met daarin ontwerpers en producenten van exclusieve tuinmeubelen en tuinaccessoires, kunnen wij hiervoor advies uitbrengen.

6. Beplantingsplan

Beplantingsplan: onze aanbevelingen voor de te gebruiken beplanting van uw tuin. Voor een perfect eindresultaat sluit de beplanting naadloos aan bij de woning, de tuinbiotoop en natuurlijk… U. Daarnaast is de beschikbare hoeveelheid tijd die u aan het onderhoud wil / kan besteden en de grondsoort ter plaatse mede bepalend voor de uiteindelijke assortimentskeuze en daarmee voor het eindbeeld.

Laat u ook eens inspireren door de beplantingsplannen die wij hebben ontworpen voor onze klanten.

7. Uitvoering van de tuin

Met het ontwerp van uw tuin gereed, kunt u overgaan tot de aanleg. Het ontwerp is nu volledig uitgewerkt en kan door de hovenier worden geraamd vooraleer te worden uitgevoerd.

Welke hovenier?

De praktijk leert dat de keuze van een hovenier en de uiteindelijke aanleg door een hovenier mensen best veel hoofdbrekens kost. En terecht, het gaat vaak om grote investeringen. Denkers in Tuinen kan u verder op weg helpen door:

Advies te verstrekken bij het selecteren en kiezen van een hovenier
Wij kunnen de voor u belangrijke voorselectie begeleiden van de hoveniersbedrijven die wij geschikt achten voor de aanleg van uw tuin.

Toezicht te houden op de uitvoering.
Ook bij de aanleg van de tuin kunnen we u alle zorg uit handen nemen. Wij houden dan de supervisie op de aanleg van de tuin. Dit wil zeggen dat wij er op toezien dat uw exclusieve tuin geheel volgens plan, op onberispelijke wijze wordt uitgevoerd. En… binnen het door u  gestelde budget.

Wilt u meer weten over onze manier van werken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zullen u graag vertellen wat wij voor u en uw tuin kunnen doen.

1 comment

 1. Marion Schiphorst
  January 14, 2024 at 14:05 — Reply

  We willen graag een tuinrenovatie van onze bestaande tuin bij ons huis uit 1938.

Leave a Reply

Denkers in Tuinen background image