villatuin in Naarden

Inpassing wellness

Aanleiding voor het tuinontwerp van deze villatuin in Naarden was het oprichten van een door Marcel der Ruiter ontworpen gecombineerde berging | tuinkamer | wellness linksachter in de tuin. Het formaat van de nieuwbouw vroeg om een gedegen inpassing in het plan gezien de gewenste privacy rondom het wellness deel. De strakke lijnvoeringen van het bijgebouw zijn consequent in dit deel van de tuin doorgetrokken. Het aanwezige hoogteverschil is prominenter aangezet en zorgt samen met de aangebrachte wintergroene structuur van taxushagen, -blobs en rhododendrons voor een verfijnd lijnenspel in dit achterliggend tuindeel.

De voorzijde van de kavel bestaat uit grote, wintergroene plantgroepen. In tegenstelling tot het achterdeel zijn aan de voorzijde deze elementen in vloeiende lijnen (vorm-)gesnoeid. Hierdoor ‘stromen’ de tussenliggende ruimtes als het ware om de  woning heen en begeleiden je op natuurlijke wijze de kavel op.  De binnenzijde van de langgerekte ‘laurierblob’ biedt hierbij plaats voor contrasterende border beplanting als tegenwicht.

De entree partij is ruim vormgegeven middels verticale houten delen  waarbij de inrij- en looppoort integraal onderdeel van dit scherm uitmaken. Het aangebrachte ritme van de verticale delen is hierbij een knipoog naar de aangebrachte gevel bekleding van het nieuwe bijgebouw en verbindt hiermee op subtiele wijze het voor- en achterterrein.

realisatie door Van Gent Tuinen